AnaMaria Kovalciuc: Cum a luat naștere atelierul tău?
Paula Turnea: Atelierul propriu zis a luat naștere în 2019 când, după un an în care am locuit în București, am decis să mă întorc acasă în Piatra Neamț și să mă ocup serios de pasiunea mea. Până anul trecut totul a fost la nivel de hobby, făceam accesorii și pictam în timpul liber, după ce ieșeam de la muncă sau în weekend-uri. Am avut o perioadă în care m-am tot mutat fie din oraș, fie din țară și aveam mereu în mașină cutiile cu materiale pentru a lucra indiferent de locul în care mă relocam.
Pasiunea pentru frumos însă, a luat naștere undeva în copilărie. Am început să desenez înainte de a învăța să scriu. Am urmat un liceu cu profil artistic, unde am deprins tot felul de tehnici de pictat și nu numai, iar asta mi-a dat un imbold să caut și să descopăr lucruri noi și mijloace creative.
De-a lungul timpului am pictat pe tot felul de suprafețe, de la canvas până la haine și încălțăminte, am recondiționat piese de mobilier vintage, am experimentat tehnica decoupage, am urmat cursuri de machiaj și am încercat chiar face painting sau belly painting. Acum 4 ani, când mă aflam în Franța cu o bursă de studiu, în apropierea căminului unde locuiam am descoperit un magazin imens cu materiale pentru „arts & crafts”. Cum nu aveam prea multe activități extracuriculare pentru că nu cunoșteam pe nimeni, mi-am achiziționat tot felul de mărgeluțe și sârme, și am început să fac coronițe de păr și coliere. Evident primele încercări au fost jalnice, dar apoi, am început să mă documentez și să urmăresc tutoriale iar la rugămintea unei prietene, am creat primul accesoriu de păr pentru mirese și m-am îndrăgostit de rezultat.
Cu timpul am început să am comenzi, așa că am creat o pagină de Facebook dedicată accesoriilor. Fiind o persoană foarte creativă, am privit întotdeauna obiectele nu numai din perspectiva utilității pentru care au fost create ci și din perspectiva refolosirii lor în alte moduri, pentru a le da o nouă viață. Mai mereu am păstrat resturi de materiale și lucruri stricate sau ieșite din uz, gândidu-mă că aș putea să le găsesc o nouă întrebuințare așa că în momentul în care am fost întrebată dacă mi-ar folosi niște resturi de materiale textile sau chiar resturi de lemn, am răspuns DA fără ezitare și fără să știu exact ce pot face cu ele. Sunt foarte fericită că pot crea ceva atât de frumos (zic eu) din resturi și rebuturi.
AMK: LaLuna Handmade… de ce acest nume?
PT: Haha, pentru că sunt cu capul în nori:)) Glumesc. Am avut dintotdeauna o afinitate pentru nopțile cu cer înstelat, vegheat de lună. Mi s-a părut mereu învăluită în mister și eleganță. Mă pierdeam în gândurile mele privind-o timp îndelungat așa că în momentul în care am decis să creez pagina de facebook știam că vreau neapărat să aibă legătură cu luna. Inițial mă gândeam la ceva de genul „moonchild”, “moonlight” dar amintindu-mi de o melodie veche care îmi place mult (Hijo de la luna), am decis ca LaLuna sună mult mai melodic și mai catchy.
AMK: Povestește-ne puțin mai multe despre tine… ai absolvit o școală de design?
PT: Cum am mai spus, am urmat un liceu de artă, secția arte vizuale, cu specializarea arte plastice și decorative apoi diferite cursuri on-line. De asemenea, pe timpul facultății am lucrat într-un atelier de pictură unde realizam tablouri și picturi murale. Deși am mers spre alt domeniu la facultate, îmi doresc ca la un moment dat să mă înscriu la o facultate de artă.
AMK: Inspirația ta pare să vină din natură, însă cât de greu este să redai aceste frumuseți în creațiile tale?
PT: It’s that obvious, huh?:)) Da, chiar mă inspir mult din natură, tocmai pentru că mă fascinează neîncetat frumusețile pe care le descopăr în mediul înconjurător, de la florile din grădina bunicii, până la plantele și copacii din păduri. E cam greu să mă ridic la înălțimea unui creator desăvârșit cum e Mama Natură, într-adevăr, dar încerc mai mereu să mă autodepășesc și să creez lucruri din ce în ce mai speciale.
AMK: Te-ai axat mai mult pe bijuterii de nuntă, care a fost motivul?
PT: Primul accesoriu creat pentru cineva a fost un accesoriu de mireasă iar apoi, prin recomandări, comenzile ulterioare au fost tot din zona aceasta a nunților, asa că a fost un fel de „go with the flow”.
AMK: Care a fost cel mai frumos proiect la care ai lucrat?
PT: Hmm, aici e cam greu să fac o diferențiere între creațiile mele, tocmai pentru că la fiecare în parte am lucrat cu mare drag și multă pasiune dar, probabil cel mai mult îmi place să lucrez accesorii din zona „fantasy”, cum sunt cele din pozele alăturate, tocmai pentru că acolo chiar pot să-mi explorez latura creativă și artistică și să o exploatez la maximum, în același timp.
AMK: Dar cel mai greu?
PT: Nu pot spune că a fost greu un proiect anume, îmi place să încerc și să învăț lucruri noi pentru că mă ajută să mă dezvolt. Greu nu a fost niciunul dintre proiecte, doar că unele au necesitat mai mult timp de execuție decât altele, spre exemplu în momentul în care am decis să creez bijuterii din lemn, am fost nevoită să învăț să lucrez în diferite programe pentru a face grafica fiecărui model de cercei în parte. Din fericire aici m-a ajutat mult iubitul meu, căruia îi mulțumesc, dar mi-a luat destul de mult timp să învăț să lucrez cu acele programe, și încă mai am foarte multe de învățat.
AMK: Colaborezi cu 23 hours events. Cum a început această colaborare?
PT: Da, am început colaborarea cu ei chiar la începutul anului cînd am fost contactată de cineva din echipa lor cu propunerea de a deveni partener pentru site-ul lor dedicat furnizorilor din zona evenimentelor de tip nuntă, botez,etc.
AMK: Vorbește-ne despre expozițiile tale… am văzut că ai participat și la Mireasa Made în Ro. Cum au fost experiențele?
PT: Când am revenit în Piatra Neamț și am deschis atelierul, îmi propusesem să mă înscriu la multe evenimente de handmade/design care au loc pe parcursul anului dar am reușit să particip doar la unul, și anume „Mireasa Made in Ro”. Asta s-a întâmplat din cauza contextului socio-economic în care ne aflăm de câteva luni bune ce nu a mai permis organizarea acelor evenimentelor unde voiam să expun. Deși a fost unul singur, m-a bucurat tare mult că am făcut parte din echipă pentru că a fost o experiență inedită pentru mine, care nu am mai participat la astfel de târguri sau expoziții. Feedback-ul primit acolo de la vizitatori a fost de-a dreptul neașteptat de bun și mi-a conferit un boost de încredere în forțele proprii pentru a continua pe drumul acesta.
AMK: Care este motto-ul după care te ghidezi în viața?
PT: Este un citat care îmi place foarte mult. „Life is not about finding yourself, life is about creating yourself” tocmai pentru că o astfel de filosofie de viață te pune la cârma vieții, nu la voia destinului sau a circumstanțelor, aspect pe care îl consider foarte important dacă iți dorești să trăiești așa cum îți dictează inima, sufletul, sinele sau cum vreți să-l numiți. Cred că sunt un fel de „work in progress” constant care sper că nu va înceta niciodată. Îmi propun să găsesc întotdeauna noi lucruri de învățat, experiențe de încercat și vreau să trăiesc într-o stare de permanentă de curiozitate în ceea ce mă privește pe mine în primul rând și apoi în ceea ce privește viața și oamenii din jur.
Urmăresc tot timpul tutoriale și încerc să mă înscriu la tot felul de cursuri, în poza de jos spre exemplu eram la cursul susținut de Mirela Bucovicean – fondator Molecule F, curs de antreprenoriat adresat tinerilor antreprenori ai industriilor creative.
AMK: Site-urile de socializare sunt extrem de importante pentru noi toți în aceste vremuri, însă cum păstrezi legătura cu fanii tai? Cum i-ai cucerit în primul rând și cum i-ai determinat să îți rămână fideli?
PT: Da, sunt într-adevăr foarte importante. Eu una nu cred că aș fi ajuns aici, făcând ce fac acum, dacă nu erau aceste site-uri și rețele. Nu sunt foarte pricepută în ale marketing-ului, fie el on-line sau off-line, deci nu am avut niciodată o strategie anume sau un plan bine definit pentru postările de pe pagină dar cred că tocmai faptul că postările mele sunt foarte personale și pentru că eu chiar scriu ca și cum aș vorbi cu niște prieteni, îi face pe oameni să se simtă confortabil și dornici să interacționeze cu mine prin comentarii și like-uri. Cred că le este ușor să se identifice cu mesajul meu din on-line și atunci bariera asta digitala e mai ușor de trecut.
AMK: Câteva gânduri despre viitor…
PT: Am realizat că îmi doresc foarte mult ca direcția brand-ului meu să meargă tot mai mult spre reciclare/reutilizare a materialelor și obiectelor pentru că pe lângă faptul că iubesc să dau o viață nouă lucrurilor, vreau să trag și un semnal de alarmă pe piața suprasaturată a fast fashion-ului, care include evident și sectorul bijuteriilor. Mi-am propus să folosesc tot mai multe materiale reciclate în colecțiile viitoare încercând astfel să inspir tot mai mulți oameni și să-i fac curioși în a descoperi noi moduri de a folosi obiecte și materiale pe care în mod normal le-ar arunca.
Totodată, îmi doresc să merg la cât mai multe evenimente expoziționale și să închei tot mai multe colaborări cu magazine de profil, atât din on-line cât și din off-line, nu în ultimul rând să deschid un magazin on-line propriu.
Pentru viitor am multe planuri și dorințe dar în aceste vremuri incerte voi lua totul pas cu pas, învățând pe parcurs care este direcția cea mai bună.
(interviu realizat de AnaMaria Kovalciuc, regizor art.)