articole si interviuri

Mărțișorul – sau revenirea Primăverii

146139122_848535999052770_5161674610973790461_n

Primăvara este unul din cele mai frumoase anotimpuri. Cântat, slăvit în ode și legende, ne aduce bucurie și speranță. Este un nou început după cenușa iernii.

Cea mai importantă sărbătoare a acestui anotimp  este Mărțișorul celebrat pe 1 martie, ca vestitor al primăverii.                    Mărțișorul este o amuletă magică menită să protejeze, numită popular Cap de Primăvară, de aceea țăranii o legau la coarnele animalelor sau la intrarea în gospodărie.                                          Acest mic șnur alb cu roșu la care sunt atașate diverse simboluri de la coșar (prosperitate financiară) la gărgărițe (împlinire în dragoste) la flori și diverse alte obiecte create din ceramică, sticlă sau textile este oferit în special femeilor.

În majoritatea zonelor țării, Mărțișorul se dăruiește femeilor însă în regiunile Banatului, Bucovinei, Moldovei femeile dăruiesc marțișoare bărbaților. Aceste mici simboluri sunt purtate cu mândrie în piept sau la mână toată luna martie după care se leagă de ramura unui pom.  Dacă acel pom înflorește și înverzește persoanei respective îi va merge bine tot anul.

Pentru ca aceasta sărbătoare este foarte importantă pentru noi, bulgari, macedoneni și moldoveni în 2017 a fost înscris de UNESCO în  Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii în urma candidaturii unui dosar multinaţional (Cultural Practices Associated to the 1st of March – România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova). A intrat chiar și în cartea recordurilor după ce locuitorii orașului Vidin, Bulgaria au realizat un Mărțișor de 17 km.

Leave a Reply

Your email address will not be published.