articole si interviuri

Andreea Arju un Prometeu al Mileniului III

img-fashion-men-6_copy_1591217378_

După mai bine de 12 ani petrecuți în corporație, în domeniul financiar bancar, mi-am dat seama că trebuie neapărat să fac o schimbare. Am conștientizat că inima îmi zâmbea cu adevărat destul de rar și asta doar în weekend-uri sau în concedii, că zilele prea semănau între ele și că de fapt, trăiam o viață ce nu mi se potrivea. Mă îndepărtasem tare mult de copilul cu vise colorate ce fusesem odată. Mi-am dat seama că dacă voi continua să-mi trăiesc viața astfel, îmi va rămâne mereu un mare regret în inimă. Multe întrebări nu mi-ar fi dat pace: oare cum ar fi dacă aș arunca toate fricile minții și aș pleca în căutarea propriului drum? Oare cum e să zâmbești și luni dimineața? Oare cum e să faci toate lucrurile cu bucurie și în armonie cu propria ființă? Astfel în 2012, am decis să spun stop jobului din corporație, am urmat mai multe cursuri de design (de la Design de Încălțăminte la Design de  Interior) până când drumul m-a purtat la Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage, unde din primele 5 minute ale primului curs am simțit că asta îmi doresc să fac. Astăzi locuiesc în Sibiu, unde m-am mutat din București în anul 2019 pentru că mi-am dorit să fiu mai aproape de munți și de natură. Aici am propriul atelier de bijuterie, unde concep și realizez cu mare drag bijuterii unice din argint, bijuterii pline de emoție care aduc multă bucurie celor ce le poartă.

(un interviu realizat de AnaMaria Kovalciuc, jurnalist independent)

img-fashion-accessories1_copy_1591218796_

AnaMaria Kovalciuc: Când ai devenit maestru bijutier și de ce ai îmbrățișat această meserie?

Andreea Arju: Aww, prima întrebare și voi deja mă emoționați cu totul. Mă simt onorată, dar să știi că nu sunt nici pe departe vreun maestru. Sunt doar un om ce a ales acum câțiva ani ca ghid în viață să-i fie sufletul și care și-a dorit să zâmbească cât de mult, zi de zi iar după ce am luat această decizie, să știi că lucrurile s-au legat tare frumos și drumul m-a purtat către bijuteria de argint.  Cred că de fapt, sufletul nostru are deja toate răspunsurile la întrebările noastre, doar că, fiind prinși în agitația vieții și a lucrurilor pe care “trebuie” să le facem, cumva nu mai reușim să-l auzim. Iar când îl auzi, știi ce ai de făcut și care îți e menirea. Și descoperi de fapt ce te face să zâmbești în viață și ce îți dorești să faci. Și când începi să faci lucrurile cu drag, cu bucurie, cu recunoștință că le poți face, atunci toate îți ies așa cum trebuie. Pentru că fiind pe drumul tău, nu au cum să nu-ți iasă.

img-fashion-accessories3_copy_1591221765_

AMK: De ce ai ales argintul?

AA: Să știi că într-un fel, argintul m-a ales pe mine și nu invers. Niciodată aurul nu mi-a “vorbit”, niciodată nu am purtat bijuterii din aur. Sufletul meu dintotdeauna a vibrat la argint, de când mă știu. Pur și simplu, argintul îmi transmite ce anume să creez, pur și simplu există o comunicare între inima mea și acest metal.

img-fashion-accessories3_copy_1591220207_

AMK: Care este prima bijuterie făurită?

AA: Aaaa, de fiecare dată râd când îmi amintesc de prima bijuterie creată. Pentru că a fost un inel ce are în spate o poveste haioasă, al cărui design a ieșit atât de inedit și de special în urma unor multe multe greșeli. La acel inel, efectiv nimic nu mi-a ieșit din prima: ba am dat prea tare cu ciocanul și l-am strâmbat, ba am ținut flacăra prea mult și astfel o mică parte s-a topit, ba am îndoit mult prea mult sârma de argint care făcea parte din el, etc. Și țin minte cum, în timp ce îl lucram,  cei ce erau lângă mine în atelierul unde făceam practica, îmi ziceau că nu mai am ce să fac cu el, că trebuie să mă opresc, că sigur nu are cum să iasă ceva frumos. Dar am decis cumva să nu-i ascult, m-am gândit că e o experiență din care am multe de învățat și pur și simplu am continuat să îl lucrez cu bucurie și fără să mă iau prea tare în serios.  Vreau să îți spun că a ieșit un inel incredibil, unul din cele mai frumoase inele pe care le-am lucrat în toți acești ani, un inel care a fermecat foarte multă lume.Îl vedeți și voi în această poză, el este inelul meu special, bijuteria prin care am învățat o mare lecție de viață. Inelul acesta îmi aduce întotdeauna aminte că trebuie să treci peste obstacolele ce îți apar în cale și să o faci zâmbind. Mai ales cu încredere în tine și în propria ta intuiție.

img-fashion-accessories1

AMK: De unde te inspiri pentru modelele tale?

AA: Iubesc tare mult natura și de fiecare dată mă emoționez în fața creațiilor ei. Florile, copacii, nisipul, oceanul, vântul, munții, absolut toate mă fac fericită și îmi bucură sufletul. Și îmi sunt inspirație zi de zi.

poza_articol
img-fashion-accessories2_copy_1591221679_

AMK: Ești un brand cunoscut și iubit, însă unde te vezi peste 10 ani?

AA: Știu că vremurile în care trăim,  brandul, strategia  și marketing-ul sunt esențiale. Dar eu nu simt că sunt un brand. Sunt doar un om, extrem de fericit că poate să creeze și că poate face în viață ceea ce iubește atât de mult. Pentru asta să știi că sunt total recunoscătoare celor ce fac parte din povestea mea și care aleg să poarte bijuteriile create de mine. E o mare emoție pentru mine să știu că pot aduce un strop de bucurie celor din jur, prin bijuteriile pe care le creez. Unde mă văd peste 10 ani? Sunt prea multe necunoscute ca să cred măcar și pentru o secundă că am acest răspuns. Cred că știi vorba aceea... dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale. Așa că pot doar să sper că și peste 10 ani inima îmi va zâmbi și că viața mea va fi în continuare despre frumusețe, armonie și bucurie.

AMK: Ce sfat ai avea pentru cei care nu au curajul să își îndeplinească visele?

AA: Acum, gândindu-mă la toți acești ultimi 8 ani de când am ales să-mi urmez inima, să știi că sfaturi nu pot da. Fiecare are drumul propriu, propriile lecții de învățat și obstacole de depășit. Suntem cu toții diferiți și nu cred că există o “rețetă” exactă. Dar atâta timp cât suntem sănătoși, avem deja în noi toate resursele necesare pentru a fi fericiți și pentru a ne găsi calea. Cred că primul lucru pe care trebuie să-l aflăm este cine suntem cu adevărat. Pentru că noi venim pe acest Pământ înzestrați cu tot ce ne trebuie pentru a trăi o viață frumoasă și armonioasă dar de multe ori uităm ce ființe incredibile suntem și de câte lucruri suntem în stare. Pentru că din păcate, mintea noastră are extrem de multe frici care glăsuiesc destul de tare. Și da, drumul acesta, către propria fericire e unul cu multe necunoscute, poate cu multe riscuri. Aici intervine, liberul arbitru al fiecărui om. Ce alege? Să rămână în același loc, zi de zi, în zona lui de confort care e călduță dar niciodată extraordinară?  Sau să pornească pe un nou drum, care va fi plin de surprize, spre propriile vise? Iar dacă reușește să facă primul pas, drumul cu siguranță i se va așterne în față.

img-fashion-accessories2
www.arju.com