articole si interviuri

Fleurs de lavande – afacere cu miros de… lavandă

thumbnail (1)




Când dai ascultare glasului inimii, nu ai cum să nu reușești.

Ioana Poșchină este exemplul tipic de român anteprenor care atunci când își dorește să pună pe picioare o afacere de viitor reușește indiferent de obstacole. Ambiția și determinarea au făcut-o să pună bazele unei plantații de lavandă în 2018, un mic business de familie. De la planta ce te duce cu gândul la Provence și câmpurile nesfârșite de mov, s-a extins la alte ierburi aromatice precum mușețel, mentă, trandafiri pe care le procesează în derivate. Și cum cererea este destul de mare, Fleurs de lavande a ajuns o afacere profitabilă cu miros de... lavandă!





AnaMaria Kovalciuc: Cum ai început afacerea cu lavandă? Care este povestea din spatele brand-ului Fleurs de lavande?

 

Ioana Poșchină: Totul a început de la o plantă de lavandă, cumpărată din piața locală acum 5 ani și de la dorința de a face ceva doar al meu. Deși sunt mamă de 2 copii, aceștia erau destul de măricei, eu lucram în ture... timpul liber îmi dădea senzația că stau degeaba. Având un teren pe care îmi doream să ne construim căsuța de vis și stând gol de câțiva ani, după ce m-am înscris în toate grupurile posibile de cultivatori de lavandă și după îndelungi căutări am decis să „mă joc” acolo cu câteva sute de plante în cel de-al doilea an. Am luat mai multe soiuri și de lavandula angustifolia și de lavandin deoarece voiam să văd ce soi este mai ok, căutam să fie și decorativ, să îl pot utiliza și în bucătărie, care produce cel mai mult ulei, ce volum de muncă implică, cam cât aș recupera din investiție, etc.  Așa am ajuns ca în acest an să plantez un hectar jumate de lavandin Grosso Intermedia X și de lavandula angustifolia Sevtopolis.

thumbnail (2)

AMK: Cât de ușor sau greu este să începi o afacere cu lavandă? Dacă ar trebui să dai sfat unui anteprenor ce vrea să se lanseze în acest tip de business care ar fi, de ce ar avea nevoie? Ce înseamnă începerea unei astfel de afaceri și în cifre?


IP: Să începi o asemenea afacere este relativ ușor (dacă ai la dispoziție o sumă destul de măricica - 16.000 lei doar pentru  butași  și pe care ești pregătit să o blochezi minimum 2 ani). Varianta economică ar fi să începi cu câteva mii în primul an și apoi să îți produci singur materialul săditor (dar ai pierde deja aproape 2 ani ). Materialul săditor, pentru cultura mea, am preferat să îl cumpăr de la un furnizor român, din două motive: să susțin un antreprenor  / o afacere mică din România dar și pentru faptul că este unul dintre cei care furnizează plantele în mod legal și îmi putea certifica soiurile cumpărate. Certificarea este un amănunt extraordinar de important deoarece când investești atât de mulți bani, îți dorești să primești plante sănătoase și ca soiurile respective să îți confirme calitățile pentru care ai optat. Apoi, în funcție de suprafața pe care vrei să o cultivi trebuiesc luate în calcul: forța  de muncă, achiziționarea unui utilaj de lucru printre rânduri, unul pentru recoltat, distilatul și punerea pe piață a produsului finit. Ca sfat: dacă nu ești obișnuit cu munca fizică, gândește-te de 2 ori înainte.  Nu este imposibil ci este necesar  doar mai mult efort și o  implicare activă! 


AMK: Cum se cultivă lavanda, cum se îngrijește, există dăunători care o pot ataca?


IP: Lavanda se obține atât din semințe cât și prin butășire. Cea mai recomandată și prolifică metodă este cea de-a doua -butășirea deoarece așa noile plante vor păstra toate calitățile plantei mama. Poate fi cultivată atât manual cât și mecanizat. Eu am ales varianta manuală deoarece plantând o suprafață mică nu avea rost să blochez niște bani într-un utilaj pe care poate pe urmă nu l-aș mai fi folosit. În primii doi ani, cultura necesită o îngrijire mai atentă - sapa între plante se face manual și mecanizat între rânduri.  

Dacă la sapă, am angajat oameni, la lucrul între rânduri am investit într-un utilaj second-hand, căruia i-am mai adăugat doar câteva piese (costul a fost de 1000 de euro cu tot cu piesele adăugate ). Recoltatul, se poate face atât manual cât și mecanizat, diferența o face prețul. Vine apoi distilarea și mai târziu o tundere a plantelor.  Deși lavanda este o plantă foarte puternică, rezistentă la secetă, are totuși câțiva dăunători care pot fi ținuți sub control dacă respectam câteva reguli simple. Lavanda, în cultură, nu este prietenă bună nici cu apa nici cu buruienile. Eliminându-le pe acestea eliminăm și dăunătorii ei: septorioza  (o ciupercă care se dezvoltă în condițiile de umezeală și mult buruian) și insectele: greierele de tufiș, lăcustele de pășune sau cicadele (popular - scuipatul cucului).


AMK: Știu că ești un om crescut liber la țară, îți place să mănânci sănătos, să ai propria ta gradină și să cultivi trandafiri, legume, plante aromatice sau pomi fructiferi. Cât de grea a fost tranziția de stabilire la oraș, într-un spațiu închis?


IP: Dacă atunci când eram mică, tot ce îmi doream era să locuiesc la oraș (aveam o verișoară care locuia la oraș și pe care o invidiam deoarece mi se părea mie că duce o viață mult mai „cool” decât a mea) și vroiam să scap și de corvoadele zilnice traiului la țară, când m-am mutat la oraș și am devenit și mama am realizat cât de mult îmi lipsește spațiul liber, traiul afară, statul cu mâna în pământ, faptul că mă puteam duce oricând în grădină să culeg o roșie coaptă sau un măr din pom. Așa că după primul copil am reușit să luăm pe credit un mic teren pe care încă plănuim să ne construim o căsuță. Căsuța se lasă așteptată dar pentru că glasul pământului era din ce în ce mai puternic am început să plantez, pe lângă lavanda, într-un an, câțiva pomi, apoi diverși arbuști fructiferi, am descoperit trandafirii de dulceață, mentă (am șapte soiuri diferite), plante medicinale pe care le usuc sau macerez, legume. Satisfacția este foarte mare când intru în gradină și adun roadele muncii (pe unele am început să le împart cu Cane Corrso-ul din dotare care a descoperit că zmeura este cel mai bun desert, că roșiile cherry sunt excelente doar dacă atunci când le culege mami ți le și da una câte una iar merele trebuiesc  împărțite jumi-juma).

AMK: Dacă ai putea călătorii în trecut pentru a schimba ceva în ceea ce privește evoluția ta pe plan profesional care ar fi acel lucru?


IP: Pe plan profesional am făcut o reconversie tot acum 5 ani și pot spune că acum sunt în locul potrivit și fac ceea ce îmi place. Imediat după asta s-a născut și ideea cu lavandă. De dat timpul înapoi, nu cred că l-aș da deoarece sunt conștientă că dacă nu aș fi parcurs toți pașii din trecut nu aș fi ajuns la rezultatul de acum. Un singur lucru mi-aș fi dorit să îl am mai demult: încrederea în propriile forțe! Târziu am realizat că pot realiza foarte multe dacă am încredere în mine! 

AMK: Pandemia te-a afectat pe plan profesional?


IP: Nu, pandemia nu m-a afectat în nici un sens.  Dacă la job activitatea a fost una specifică perioadei prin care trecem, la lavandă am avut timp să cresc și să îmi pun la punct multe detalii pe care le tot amânam.

 

AMK: Care sunt planurile de viitor pentru Fleurs de lavande?


IP: Planurile în viitorul apropiat: să organizez primul festival în vara viitoare, să finalizez site-ul și magazinul on-line. Pe termen lung... îmi doresc să creez un loc de recreere, un loc unde să poți petrece o zi relaxantă, să dai o petrecere restrânsă, într-un cadru intim. Totodată visez să îmi măresc cultura (sa ajung la câteva hectare), utilaje, etc . 

follow Fleurs de lavande on